Strona główna » Noże kucharskie » Noże - YANAGIBA » Tojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mm
Tojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mmTojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mmTojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mmTojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mm
Tojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mm
Tojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mm
Tojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mm
Tojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mm

Tojiro Aogami Damascus nóż Yanagi-Sashimi 240 mm

Koszt wysyłki: od 0,00 zł

Numer katalogowy: F-1020


Ceny widoczne po zalogowaniu

  • Opis produktu
  • Recenzje produktu (0)

Wyjątkowość tych mistrzowską ręką wykonanych noży polega nie tylko na robiącym wrażenie damasceńskim wzorze ostrza. To co naprawdę wyjątkowe leży w użytej do ich wykonania stali Aogami używanej przez najbardziej doświadczonych mistrzów kowalstwa w tradycyjnych kuźniach rejonu Fujitora, Niigata do wyrobu noży.

Aogami to rodzaj najwyższej jakości stali o dużej twardości tradycyjnie używanej do wyrobu japońskich noży, charakteryzuje się ona bardzo długim zachowaniem ostrości. Te szlachetne ostrza powstają w wyniku skuwania wielu cieniutkich warstw miękkiej stali z rdzeniem za stali Aogami. Ta technologia zapewnia dużą elastyczność dzięki wielu warstwom stali miękkiej i ekstremalną ostrość rdzenia ze stali Aogami oraz łatwość ponownego zaostrzenia dla mniej doświadczonych użytkowników.

Noże te są jednostronnie zaostrzone co zapobiega przywieraniu ciętego materiału do ostrza. Uchwyt w formie „KASZTANA” wykonany z japońskiego dębu wykończony skuwką z bawolego rogu.

Ponieważ do wykonania użyto najwyższej jakości naturalnych materiałów mogą wystąpić różnice w kolorze i mazerunku co nadaje nożom wyjątkowości i niepowtarzalności.

Ostrze noża kształtem przypomina liść wierzby, stąd nazwa Yanagi co po japońsku oznacza wierzbę. Yanagi Sashimi to nóż do sushi i sashimi. Służy głównie do filetowania i krojenia ryby w cieniutkie plasterki. Yanagiba ma szlif jednostronny co świetnie sprawdza się przy obróbce ryb, jak również mięsa.


Długość ostrza: 240 mm
Długość całkowita: 380 mm
Szerokość ostrza: 32 mm
Waga: 140 g
Stal Aogami
HRC 63 (+/-1)
Nie jest nierdzewny
Zaostrzony: jednostronnie
Uchwyt: dąb japoński
Skuwka: bawoli róg
Myć ręcznie

Made in Japan

Nikt jeszcze nie napisał recenzji do tego produktu. Bądź pierwszy i napisz recenzję.

Tylko zarejestrowani klienci mogą pisać recenzje do produktów. Jeżeli posiadasz konto w naszym sklepie zaloguj się na nie, jeżeli nie załóż bezpłatne konto i napisz recenzję.

Pozostałe produkty z kategorii
Taisan Pro nóż Yanagiba 270 mm

Taisan Pro nóż Yanagiba 270 mm

Ceny widoczne po zalogowaniu
Sekiryu nóż Yanagi Sashimi 300 mm

Sekiryu nóż Yanagi Sashimi 300 mm

Ceny widoczne po zalogowaniu
Senzo Wood nóż Yanagi Sashimi 210 mm

Senzo Wood nóż Yanagi Sashimi 210 mm

Ceny widoczne po zalogowaniu
Korzystanie z tej witryny oznacza wyrażenie zgody na wykorzystanie plików cookies. Więcej informacji możesz znaleźć w naszej Polityce Cookies.
Nie pokazuj więcej tego komunikatu